Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2015

Πώς μας φάνηκαν οι "ελληνικοί Συμμαθητές";

Η κωμική σειρά, "Οι Συμμαθητές", που ξεκίνησε την περασμένη σεζόν ως καθημερινή και συνεχίζεται φέτος με τριπλή παρουσία μέσα στην εβδομάδα, ίσως συγκαταλέγεται στις καλύτερες δουλειές των τελευταίων ετών. Η σειρά επιλέχθηκε από τον Πέτρο Μπούτο, όταν διηύθυνε την ANTS production hub και είχε αναλάβει όλες τις περσινές παραγωγές του AΝΤ1. Το ξένο φορμάτ, στο οποίο βασιζόταν η σειρά, είχε περιορισμένο αριθμό επεισοδίων κι έτσι ο σταθμός, προκειμένου να συνεχίσει την παραγωγή της σειράς και φέτος, πήρε την άδεια των ξένων παραγωγών για να συνεχίσει την ιστορία με ελληνικό σενάριο. Τα νέα ελληνικά επεισόδια ξεκίνησαν εδώ και περίπου δύο εβδομάδες και σημειώνουν μια πολύ αξιόλογη πορεία στους πίνακες τηλεθέασης.

Τι όμως κάνει αυτή τη σειρά τόσο εθιστική για τους τηλεθεατές; Σίγουρα οι καλά δουλεμένοι χαρακτήρες τόσο από τους ξένους δημιουργούς όσο και από την Βίκυ Αλεξοπούλου που έκανε την απόδοση του σεναρίου. Άξιος συνεχιστής αυτής της καταπληκτικής δουλειάς ο Γιώργος Φειδάς ("Singles", "Μάνα Χ Ουρανού") που γράφει τα ελληνικά επεισόδια. Ο σεναριογράφος κατάφερε να εξελίξει τους χαρακτήρες και να πλέξει γύρω τους μύθους γεμάτους γέλιο και μυστήριο. Μάλιστα, από τα ελληνικά επεισόδια απουσιάζει το στοιχείο της υπερβολής και της σαχλότητας των ξένων (το αυθεντικό φορμάτ είναι αργεντίνικη σαπουνόπερα).

Αξιόλογο στην πλειοψηφία του και το μεγάλο καστ ηθοποιών που απαρτίζουν τη σειρά και έχουν αγαπηθεί ιδιαίτερα από το κοινό. Εξαιρετικά τα σκηνικά του Αντώνη Χαλκιά στα οποία γυρίζεται η σειρά και έχουν στηθεί στα παλιά στούντιο του Φίνου. Ας μην παραλείψω, όμως, και την πολύ καλή σκηνοθεσία του Βασίλη Θωμόπουλου ("50-50", "Η πολυκατοικία", "Με τα παντελόνια κάτω") και του Παναγιώτη Κούτρα ("Εμείς κι εμείς", "Ντόλτσε Βίτα").

Στα αρνητικά, ίσως, θα σημειώναμε την κουραστική φωτογραφία της σειράς με έντονα φώτα και χρώματα που συχνά υποβαθμίζει την ποιότητα εικόνας. Επίσης, το γεγονός ότι η σειρά ήταν πέρυσι καθημερινή έχει σε μεγάλο βαθμό εξαντλήσει τα περιθώρια δημιουργίας πρωτότυπων καταστάσεων γύρω από τα ίδια πρόσωπα κι έτσι πολλές φορές επαναλαμβάνεται.

Αναμφισβήτητα αποτελεί ένα από τα καλύτερα προγράμματα της σεζόν. Η βαθμολογία της 8/10.

Μαρίνα Κίτση
marina.kitsi.lol@gmail.com